Moka krūze
Interesanti, bet par moku latviešu valodā neko saprātīgu neizdevās atrast. Bet moka patiesībā ir fantastisks izgudrojums, kuram būtu jābūt katrā mājā.
Kas tas ir? Moka ir Espresso aparāts par trim latiem (maksimā uz atlaidēm 2.99Ls, Itāļu Bialetti ražojuma Moka piemēram Stockmann vai Rito maksā ~15-25Ls).
Moka ir īpaša kafijas vārāmā krūze, ko izgudroja Alfonso Bialetti 1933. gadā, Itālijā. Ar šīs krūzes palīdzību ir iespējams mājās uzvārīt fantastiski garšīgu espresso kafiju bez nepieciešamības iegādāties simtiem latu dārgus Saeco aparātus. Protams – dārgajiem aparātiem ir arī labas īpašības kuru nav Mokai, piemēram spiediens tādā aparātā ir 10-15 bar, pret Moka 1-2 bar, dēļ kā kafijas cienītāji Moka kafiju par īstu Espresso neatzīst.
Kā tā strādā
Kā strādā šāda moka krūze? Krūze sastāv no trim daļām – ūdens trauka apakšā (A), kafijas filtra pa vidu (B), gatavās kafijas trauka augšā (C). Apakšējais ūdens trauks ir cieši pieskrūvēts pārējai konstrukcijai, un kad moka krūzi uzliek uz uguns, ūdens sāk vārīties, un traukā veidojas spiediens. Ūdens tvaikus ar spiedienu izspiež cauri kafija, virzienā uz augšu, kur kafija pa trubiņu tiek izspiesta ārā jau gatavā veidā.
Atšķirībā no tradicionālā kafijas aparāta, kas strādā uz pilināšanas principa, mokā lielais spiediens nodrošina efektīvāku kafijas un kofeīna izspiešanu no kafijas graudiņiem, kas garšu padara izteiktāku un stiprāku.
Kā pareizi pagatavot kafiju ar mokas krūzi?
Moka krūzes ir pieejamas dažādos izmēros, taču patasti kafijas filtrs ir tik liels, lai to brīvi (kafiju nesaspiežot) piepildot līdz malas līmenim, kafijas daudzums būtu atbilstošs ūdens daudzumam traukā. Ūdeni traukā jālej līdz blīves līmenim (visiem šiem traukiem ir drošības blīves). Jāpārliecinās, ka kafija nav palikusi uz filtra maliņām, lai trauku varētu droši un cieši aizskrūvēt. Ūdeni jālej aukstu un tīru. Kafiju liek vārīties uz vidējas uguns, lai vārīšanās laiks tiktu pagarināts. Tiklīdz izdzirdam burbuļojošu skaņu (var nedaudz pavērt vāciņu lai paskatītos ka kafija nāk ārā), tā jānoņem no uguns. Pareizākais ir notrāpīt uz to brīdi, kad kafija sāk sūkties ārā bet vēl neburbuļo. Kafijai tādā lēnā veidā arī ir jāizsūcas cauri. Ja notiek traka burbuļošanās un šķaidīšanās, temperatūra ir par lielu.
Vēl jāņem vērā, ka mokas krūzi nevajag mazgāt ar tīrīšanas līzekļiem. Pat ja tā apsūbē vai iegūst brūnīgu krāsu, to vajag tikai mazgāt ar tīru ūdeni, un kārtīgi izslaucīt ar salveti. Dabiskā kārtiņa kas pārklāj krūzes iekšu tikai palīdzēs pret alumīnija garšu.
Protams svarīga ir arī pati kafija, man šajā krūzē visvairāk garšo Lavazza Espreso kafija melnā paciņā. Ņemot vērā, ka man nav labu kafijas dzirnaviņu, neko par pupiņām nezinu.
Piens
Ja negaršo melna kafija, no šī mokapresso (mans termins) var veidot gardu Latte vai Cappuccino. Kā zināms Latte ir 2/3 piena pret 1/3 espresso, un Cappuccino ir 1/3 piena putu, 1/3 piena un 1/3 espresso.
Priekš tā nepieciešams vēl viens fantastisks izgudrojums par trim latiem – piena putotājs. Uzkarsējam piena krūzi mikroviļņu krāsnī (vienīgā funkcija kam to jāizmanto), un tad saputo. Pienu pārlej kafijai, vai otrādi (atkarīgs no reliģijas).
P.S.: Te ir fantastisks komikss/infografs par Kafiju